Espectacle

Andròmines

Una noia puja a les golfes de casa seva, redescobreix les seves joguines i torna a ser petita per un instant. Un espectacle poètic que ens parla de la fugacitat del temps.

Chevron Down
Estrena: 17/01/21 al Teatre Principal de Sabadell
18.228 espectadors i 80 funcions
Durada: 50'
Edat recomanada: a partir de 3 anys
Espectacle musical, poètic i gestual
De sala
Premis

Sinopsi

Una noia puja a les golfes de casa seva, redescobreix les seves joguines i torna a ser petita per un instant.

El temps s’escola suaument. Sols un instant i ja som grans. Els vells tresors de quan érem petits són ara andròmines abandonades que reviuen i ens retornen al paradís de la infantesa.

Un espectacle poètic que ens parla de la fugacitat del temps.

Andròmines és la darrera creació de Samfaina de Colors, que aposta per una posada en escena conceptual i crea una atmosfera sonora que permet a l’espectador sentir i emmirallar-se en els records de la seva infantesa.

Llenguatges artístics

La música i els paisatges visuals de l’espectacle acompanyaran l’espectador a fer un viatge oníric a la seva infantesa. Jugant amb les andròmines (amb una nina de drap i amb altres joguines) tornarem a ser petits per un instant i redescobrirem els tresors del passat.

La posada en escena de l’espectacle està treballada com a símbol de la metamorfosi. Un sol concepte espacial, les golfes d’una casa, on s’hi troben els records de les nostres vides, a través d’un element, les caixes. Diferents composicions visuals i estètiques van creant l’espai de cada escena agafant la metamorfosi i el canvi com a motor creatiu per conduir la història.

La música i l’atmosfera sonora creen un univers poètic on les nostres joguines i els tresors d’infantesa prenen vida. La creació original ens permet transportar la màgia d’aquesta història a través de cada una de les escenes.

Logotip de l'espectacle Andròmines de Samfaina de Colors

Andròmines

11 vídeos
 • Andròmines (clip)
 • Andròmines (clip curt)
 • El TEASER del públic
 • LA NINA DE DRAP (1/8). Les cançons d'Andròmines
 • EL MOLINET MÀGIC (2/8). Les cançons d'Andròmines
 • AVIÓ (3/8). Les cançons d'Andròmines
 • MIRALL (4/8). Les cançons d'Andròmines
 • PIANET (5/8). Les cançons d'Andròmines
 • GLOBUS (6/8). Les cançons d'Andròmines
 • AIGUA (7/8). Les cançons d'Andròmines
 • FUGIR DEL NIU (8/8). Les cançons d'Andròmines

Fitxa
artística

Intèrprets:
Mirna Vilasís (actriu – músic):
veu, pianet, campanes, percussió d’aigua i titella
Arnau Berenguer (músic):
veu, guitarra elèctrica, pedaleres i caixó

Autora: Mirna Vilasís
Direcció artística: Anna Ros
Direcció musical i compositor: Xavi Múrcia
Música: Xavi Múrcia
Disseny de llums: Rafel Roca
Disseny de so: Xavi Múrcia
Tècnics de llums, so i maquinària: Ivan Rubio, Marc Jódar i Marta Vilellas
Escenografia: Berta Vidal i Raül Vilasís
Vestuari: Victoria Cretenze
Nina: Ana Moyano Mangas
Titelles: Martí Doy
Atrezzo: Martí Doy, Berta Vidal i Raül Vilasís
Animació del molinet: Cristian Pujante
Fotografia: Arian Botey
Clip d’assaig: Arian Botey
Vídeos: Julian Waisbord
Disseny gràfic: Núria Casanova 
Correcció lingüística: Roger Vilà

 

Producció: Mirna Vilasís i Mònica Grau 
Distribució i Comunicació: Mònica Grau
Producció executiva: Discos a mà i Samfaina de Colors

Coproducció: LaSala Teatre

Residències:
LaSala Teatre
Teatre Principal d’Olot
Teatre Auditori de Llinars del Vallès

Amb el suport de:
Generalitat de Catalunya – Departament de Cultura – ICEC
Diputació de Girona – Cultura
LaSala Teatre

+ INFO ARTÍSTICA al DOSSIER
(el trobareu a DESCÀRREGUES)

VÍDEO de l’Andròmines COMPLET
(disponible per a programadors, demaneu-nos l’enllaç!)

Fitxa
tècnica

Nombre de persones en gira: 2 intèrprets i 2 tècnics
Muntatge: 4h aproximadament
Desmuntatge: 2h aproximadament
Escenari ideal: 8m d’ample (+ 5m per cada espatlla lateral) x 8m de fons x 6m d’alt
Escenari mínim: 6m d’ample (+ 0,5m per cada espatlla lateral) x 6m de fons x 3,8m d’alt

+ Fitxa tècnica completa
(la trobareu a DESCÀRREGUES)

Galeria

La
crítica

Golfes d’infantesa i pols de purpurina

“Samfaina de Colors fa més de 25 anys que escampa la seva música per Catalunya, amb una trajectòria plena d’espectacles, discos i centenars d’actuacions. Ara presenten el seu nou espectacle, Andròmines, un viatge emocional per les golfes de la infantesa. Al gran bagatge musical, hi sumen una poesia visual molt atractiva.

Mirna Vilasís i Xavi Múrcia són els autors i intèrprets de l’espectacle-concert. Les seves veus, dolces i tranquil·les, són el centre de tot el que fan. Renuncien a les paraules perquè saben que la música és el camí per arribar a l’emoció que busquen (…)

És d’agrair que Samfaina de Colors aposti per incorporar nous elements en els espectacles, sense renunciar a l’essència musical i la passió per les cançons d’infantesa. El segell característic i les veus de la parella combinen amb les imatges que van sortint de les capses de les golfes. La pols que treuen de la infantesa, passada per les cançons, es torna purpurina“.

(clica l’enllaç d’aquí a sota per llegir la crítica sencera)

Martí Rossell

Absolute beginners
(Vist el diumenge, 30 de maig a la Mostra d’Igualada)

Amb la part musical interpretada per Xavi Múrcia i les cançons i part parlada de Mirna Vilasis (és a dir, Samfaina de Colors), a més d’una posta en escena espectacular i amb una estètica molt acurada, aquest espectacle és per a oferir als més petits de la casa (i de l’Escola i la Llar d’Infants també) un primer espectacle de les seves vides.

No cal dir que la part musical és impecable, amb tant sols una guitarra elèctrica que va dotant de paisatge sonor tot el que passa en escena, un joc de caixes que de vegades ens intriga, per cap a on van, i què ens sortirà de dins, uns personatges (que manipula la mateixa Mirna, com si d’una nena que juga amb els seus ninos es tractés) dels que ens porten a la primera infància… i… Lletres!! que al final ens donaran una de les claus de l’espectacle…

(clica l’enllaç d’aquí a sota per llegir la crítica sencera)

Josep Maria Viaplana

“Samfaina de Colors fa créixer l’espectacle “Andròmines” amb l’edició d’un disc i material audiovisual”

La Mirna Vilasís detalla la sortida del disc d’Andròmines i com va néixer el projecte de l’edició de 8 vídeos (un per cada cançó de l’espectacle) amb els subtítols de les lletres. “Sabem que moltes escoles utilitzen les nostres cançons en el seu dia a dia i vam pensar que aquests vídeos podien ser-los útils i anar més enllà“, apunta.

(clica l’enllaç d’aquí a sota per veure l’entrevista sencera)

Paula Núñez Gubert. Periodista.

Cantar i deixar-se perdre

“No cal inventar cap trama; només situar els espectadors en un lloc tant màgic com són les golfes de casa els avis. Caixes plenes de pols, d’alguna ombra que pot fer una punta de por però carregada de records de quan els pares van ser infants. Vilasís i Múrcia reviuen aquests moments i hi introdueixen una titella que, com si fos la seva filla va descobrint semblances amb els seus pares. La màgia és saber perdre el temps recordant i imaginant plegats. El joc dels elements que van apareixent entre les caixes, així com la construcció de diferents skyline a partir del mòduls de caixes és molt suggerent”.

Múrcia evita cançons enganxadisses i fàcils; prefereix cantar al matís, al vers precís, a la idea més aproximada del que imagina”.

Jordi Bordes

Un viatge a la infantesa, farcit de jocs, d’emocions i de música. Això és Andròmines, el darrer espectacle de l’experimentada companyia Samfaina de Colors, formada per Xavi Múrcia i Mirna Vilasís, que s’estrena aquest cap de setmana al Teatre Principal de Sabadell. La companyia d’Argelaguer fa un pas endavant en aquest espectacle sense text –només les cançons en tenen-, no només per evolucionar artísticament, sinó com a primer pas cap a la internacionalització. La direcció és a càrrec de l’Anna Ros (LaBú Teatre), que ha potenciat la poesia visual d’aquesta peça. Voleu fer un bell viatge cap a la nostàlgia? Mirna Vilasís ens n’explica els secrets.

Dani Chicano

“Andròmines marca un abans i un després a la carrera de Samfaina de Colors, és un traspassar límits artístics, un pas endavant sense xarxa. El procés creatiu va ser meravellós i ens va transformar.  Les dificultats que van suposar l’aturada del confinament en plena creació de l’espectacle van ser alhora una oportunitat a nivell de temps creatiu. L’estrena de l’Andròmines va ser impressionant, va ser l’estrena més desitjada i la més gaudida de tota la nostra carrera. És el primer espectacle sense text i creem un univers i una atmosfera sonora que permet que l’espectador faci un viatge oníric a la seva infantesa”.

Mirna Vilasís. La Finestra.

Paula Núñez Gubert. Periodista.

El disc ‘Andròmines’: nous formats, noves idees

Samfaina de Colors converteix el disc del seu darrer espectacle en una proposta visual que fomenta el joc i la complicitat.  Els vídeos de les cançons inclouen subtítols artístics i creatius.

(clica l’enllaç d’aquí a sota per conèixer des de dins com neix la idea i el procés de creació)

Discos a mà

La redescoberta de les ‘Andròmines’ de Samfaina de Colors

Ara, coincidint amb la seva funció d’aquest diumenge al festival Temporada Alta de Girona, Samfaina de Colors ha volgut ampliar la dimensió de l’espectacle. L’ha editat com a treball discogràfic (Discos a mà, 2021) i com a format audiovisual.

(clica l’enllaç d’aquí a sota per llegir la notícia sencera)

Sergi Núñez

Retorn a la infantesa

Evidentment, la música és la gran protagonista d’Andròmines, la guia sobre la qual es construeixen sempre els espectacles teatrals de Vilasís i Múrcia. Des de la companyia s’han compost un seguit de cançons que rememoren l’estat d’infantesa a partir d’uns títols i unes lletres que fan referència al món del joc infantil: El mirallL’avió de paperEl piano de joguinaEl globus de fira

(clica l’enllaç d’aquí a sota per llegir la notícia sencera)

Laia Solé

El nou disc de Samfaina de Colors, una eina novedosa per aprendre a llegir

La lletra de pal. Si sou una família amb nens i nenes a Primària, sabeu perfectament el que costa trobar cartells i textos amb lletra de pal. És la majúscula de tota la vida i serveix de porta d’entrada a la lectoescriptura dels infants de Catalunya. La Mirna Vilasís i el Xavi Múrcia, de la companyia Samfaina de Colors, han presentat aquesta setmana el disc del seu espectacle “Andròmines”. Es tracta, d’un format innovador que es postula com a eina molt útil per a escoles i famílies que busquen maneres creatives i entretingudes de que els infants aprenguin a llegir.

(clica l’enllaç d’aquí a sota per llegir la notícia sencera)

Escena Familiar

Samfaina de Colors ha convertit el disc del seu darrer espectacle en una proposta visual que fomenta el joc i la complicitat. Es tracta del disc Andròmines (Discos a mà, 2021) que compta amb vídeos que inclouen subtítols artístics i creatius amb l’objectiu que siguin una eina per a famílies i escoles.

(clica l’enllaç d’aquí a sota per llegir la notícia sencera)

Viasona

Samfaina de Colors surt de la seva zona de confort amb Andròmines, el nou espectacle que estrenaran el 17 de gener de 2021 al Teatre Principal de Sabadell…

El juliol de 2019, Samfaina de Colors vam començar a treballar en un nou espectacle. Volíem parlar de la infantesa, del canvi i de la transformació. I teníem ganes de fer-ho jugant. Jugant a l’escenari, com mai ho havíem fet abans…

Mentre anàvem treballant en l’espectacle va aparèixer una fera ferotge, un virus que ho capgiraria tot, a tot el món. Nosaltres, en ple procés de creació, estàvem molt exposats emocionalment i ens vam trencar. En mil bocins. Pel daltabaix emocional i econòmic que va suposar el primer confinament… L’Andròmines va quedar completament aturat…

Quan vam tenir l’energia per a reprendre l’Andròmines, Samfaina de Colors vam adonar-nos que la transformació que havíem viscut amb la COVID-19, transformaria completament l’espectacle. Necessitàvem fer un pas endavant, sortir de la nostra zona de confort creativa i deixar-nos la pell a l’escenari…

L’equip de l’Andròmines (i tot el món) va patir modificacions. LaCOVID-19 havia capgirat les agendes de tothom. I en aquell moment vam decidir anar a buscar una nova directora, l’Anna Ros. I, oh, la vam encertar de ple!

(clica l’enllaç d’aquí a sota per llegir la notícia sencera)

Discos a mà

Mirna Vilasís i Xavi Múrcia, volem presentar-vos als que no es veuen a l’escenari, l’equipàs de les Andròmines, els imprescindibles de Samfaina de Colors! Ells no pujaran a l’escenari, però hi seran amb el seu art, i dins nostre. Sense ells no podríem pujar-hi nosaltres, ni volar, ni gaudir com ja ho estem fent als assajos. Ho tenim ben present. I ho tindrem a cada un dels bolos que farem de l’Andròmines. Ho agraïm. I ho agraïrem, sempre!

Discos a mà

Samfaina de colors reivindica la necessitat de jugar en el seu nou espectacle, Andròmines. Mirna Vilasís i Xavi Múrcia, els seus autors i intèrprets, asseguren que “els aprenentatges més importants de la vida els fem jugant. Jugarem amb la nina i a través d’ella reflexionarem sobre el pas del temps, el canvi i la transformació”. El confinament va provocar una revolució en l’espectacle: “Necessitàvem un canvi, una transformació. L’aturada ens va permetre pensar molt en l’espectacle i el vam reprendre amb una energia molt diferent. I ens va fer veure com necessitàvem trepitjar escenari”. Per la directora artística, Anna Ros, el gran canvi és que “han transgredit una línia, han passat de ser un espectacle musical familiar, a ser un espectacle teatral amb música. Han guanyat amb moltes capes dins de la part artística”.

Núria Brugués

“Andròmines és la revolució definitiva de Samfaina de Colors” Xavi Múrcia

“Buscar el límit, traspassar-lo, sense xarxa i a totes.” Mirna Vilasís

“Donar un caire nou a Samfaina de Colors, una visió nova i continuar amb aquest projecte tan interessant que és Samfaina.” Rafel Roca

“Per a mi ha sigut un creixement personal i i com a artista gegant.” Anna Ros (directora artística d’Andròmines)

Núria Brugués

“El trasbals emocional, laboral i artístic del confinament els ha creat la necessitat d’un canvi, l’estàven demanant a crits. I jo els he ofert tot el que necessitàven per produïr aquest canvi artístic i estètic. El públic rebrà molt bé aquest canvi. Han transgredit una línea i han passat de ser un espectacle musical familiar a ser un espectacle teatral de música. Han fet una posada en escena amb una estètica i amb una dramatúrgia teatral i han guanyat amb volum amb moltes capes dins de la part artística.” Anna Ros (directora artística)

Núria Brugués

“El temps s’esvaeix suaument. Les velles andròmines abandonades reviuen. I retornen al paradís de la infantesa”

33Recomana

“La companyia d’Argelaguer ha comptat amb la direcció d’Anna Ros (LaBú Teatre), que hi ha aportat un factor visual tan elegant com potent. El muntatge reivindica la necessitat de jugar, en aquest cas a través d’una nina que farà reflexionar a la mainada sobre el pas del temps, el canvi i la transformació”.

Entreacte

“L’altra pota de la fira són els espectacles infantils i familiars. Com la intimitat, l’amor per la música i la pedagogia infantil que desprenen des de dalt de l’escenari el duet Samfaina de Colors i el seu show Andròmines”.

Crònica de Miquel Queralt a Núvol.com sobre la Fira de Música Emergent i Familiar de Vila-seca

Miquel Queralt
Fletxa
Fletxa

Disc

Andròmines
Escolta a Spotify
Escolta a Apple Music
Escolta o compra el disc!