Espectacle

Els cistells de la Caputxeta

Els cistells de la Caputxeta són plens de cançons tradicionals, poemes, estris i joguines. Samfaina de Colors en estat pur.

Chevron Down
Estrena: Estrena: 10/02/2018 a LaSala Teatre de Sabadell
58.800 espectadors i 160 funcions
Durada: 50′
Edat recomanada: A partir de 2 anys
Espectacle musical, poètic i multidisciplinari
Premis

Sinopsi

Ara es veu que el famós cistell de la Caputxeta no era un de sol, no. Dotze en té. Un per cada mes de l’any. El cistell del gener, el cistell del febrer, el cistell del març… I així fins a completar la dotzena. I, si bé és cert que dintre del cistell hi porta melmelada, suc i galetes, també és veritat que cada mes de l’any s’hi ha deixat caure en forma de vers i de tonada. De poesia i de cançó. Avui farem el xafarder per veure què hi trobem dins Els cistells de la Caputxeta.

Samfaina de Colors fem una passejada pel calendari a través del llibre de poemes de Miquel Martí i Pol Per molts anys!, on el poeta dedica una poesia a cada mes de l’any.

I, ja que hi som, cantarem cançons tradicionals catalanes assenyalades per a cadascuna de les principals festes de l’any.

Música tradicional, poemes, cançons, estris i joguines. Samfaina de Colors en estat pur.

Fitxa
artística

Intèrpret:
Mirna Vilasís (actriu- músic): veu, acordió diatònic, guitarró, piano i percussions
Xavi Múrcia (músic): veu, guitarra, guitarró, baix, sac de gemecs, flabiol i tamborí, tarota i percussions.

Autor i compositor d’”Ei, Caputxeta”: Xavi Múrcia
Compositor d’”Abril”: Xavi Múrcia
Arranjaments: Xavi Múrcia
Poemes: Miquel Martí i Pol (del llibre Per molts anys!). Cançons tradicionals catalanes

Direcció musical: Xavi Múrcia
Direcció artística: Mirna Vilasís

Producció: Mirna Vilasís i Mònica Grau
Distribució i Comunicació: Mònica Grau
Producció executiva: Samfaina de Colors i Discos a mà

Llums: Rafel Roca i Roger Oriol
Escenografia: Berta Vidal i Samfaina de Colors
Vestuari: Samfaina de Colors
Fotografia: Noemí Elias
Vídeo: Verònica Moragas i Anna Molins

Clip gravat a Sabadell, a LaSala Teatre de Sabadell, i a Argelaguer, a l’estudi de gravació de Discos a mà, el febrer de 2018.

CD creat, gravat i mesclat a l’estudi Discos a mà, a casa, a Argelaguer, el setembre i octubre de 2018.

Residència: LaSala Teatre

Fitxa
tècnica

Número de músics-actors: 2
Número de tècnics: 1

Muntatge: 3h aproximadament
Desmuntatge: 1h aproximadament
Escenari ideal: 8m ample x 6m fons x 5m alt
Escenari mínim: 5m ample x 4m fons x 3m alt

Galeria

La
crítica

… Tot un concert lligat argumentalment amb la consecució de poemes de gener a desembre introduïts a mode de conte i amb l’atrezzo adient (una corona, una màscara, etc.). Una fórmula amb 12 capítols que el públic infantil comprèn de seguida i hi participa amatent al que passarà. La complicitat amb els nens i nenes és màxima; canten i coreografien –quan n’hi ha– les diferents melodies, aplaudeixen al ritme de la música i responen a les preguntes de la músic-actriu (Mirna Vilasís) que, acompanyada d’un segon músic (Xavi Múrcia), s’encarrega d’anar passant tranquil·lament per cadascun dels cistells. No hi ha pressa, hi dedica el seu temps, ajustant l’atenció dels espectadors al desenvolupament de la història…

‘Els cistells…’ és sobri (però acurat) en la posada en escena –amb mitja escenografia reservada als cistells, l’altra als instruments, i un variat joc lumínic– i compta amb la contrastada qualitat musical d’una companyia, Samfaina de Colors, que no en va celebra tres dècades de trajectòria aquest octubre i té un segell discogràfic propi: Discos a mà. Doncs això, com bé diu el poeta, per molts anys!

Núria Cañamares. Periodista

Després de 30 anys en els escenaris, amb la creació de 22 espectacles musicals i amb més de 5.000 representacions arreu del país a les esquenes, arriben de nou a LaSala per estrenar el nou espectacle a mode d’aniversari Els cistells de la Caputxeta.

Mirna Vilasís, assegura que “aquests 30 anys han passat súper ràpid i és bastant increïble que després de 30 anys encara estiguem aquí fent el que fem i passant-nos-ho bé”.

David Bisbal. Periodista

Els sabadellencs Samfaina de Colors celebren 30 anys estrenant el seu nou espectacle Els cistells de la Caputxeta a LaSala Miguel Hernàndez de La Roureda. El grup està format per la Mirna Vilasís i el Xavi Múrcia, i avui han passat pel programa Al Matí de Ràdio Sabadell. 22 espectacles de producció pròpia i gairebé 5.000 funcions acumulades. Tot plegat en una trajectòria que va començar, com diu en Xavi Múrcia  “vam ser monitors d’un esplai, com moltes de les formacions que en aquell moment tiraven, i un dels recursos que hi havia per finançar-lo”, assenyala, “montar un grup de cercavila i aquestes coses. I a partir d’això vam començar a posar-nos en contacte amb el món de l’animació. I d’un primer grup que es deia La gotera vam crear Samfaina de Colors”. I és que aquesta parella d’artistes també són parella sentimental. I aquesta connexió arriba a obtenir resultats inusuals i espectaculars dalt de l’escenari. La Mirna Vilasís en destaca “aconseguir silencis d’aquests molt xulos. Nosaltres anem molt lents a l’escenari. Acostumem a anar amb un tempo baix” i llavors “notes el públic allà amb tu, respirant alhora”. Tenen productora pròpia, Discos a mà, i amb ella presenten aquests Cistells de la Caputxeta que serveix per fer una passejada pel calendari a través del llibre de poemes de Miquel Martí i Pol Per molts anys!; els que puguem gaudir de Samfaina de Colors. Podeu escoltar l’entrevista sencera clicant l’enllaç.

Raquel Garcia. Periodista

Samfaina de Colors bufa 30 espelmes enguany i celebra l’aniversari amb un nou espectacle on “tornem a la cançó tradicional”, expliquen Mirna Vilasís i Xavi Múrcia.

El duo sabadellenc i el seu fidel tècnic de llums, Rafel Roca, ha pogut gaudir d’una residència tècnica a LaSala Miguel Hernández de Sabadell.

Son afortunats, ja que no amaguen el difícil context que està patint la cultura. “És un moment molt dur, el pitjor. S’han perdut festivals, altres estan en perill i hi ha gent del sector que ha plegat. Van a per la cultura!”.

Samfaina de Colors ha apostat sempre per espectacles “de nova creació, singulars i amb llenguatge propi”, i no han parat d’innovar.

Carles Cascón. Periodista

A les portes dels 30 anys com a companyia, Samfaina de Colors estrena nou espectacle: Els cistells de la Caputxeta una passejada pel calendari a través del llibre de poemes de Miquel Martí i Pol Per molts anys! on el poeta dedica una poesia a cada mes de l’any. Després de les primeres funcions escolars, aquest dissabte el representaran per primera vegada davant el públic familiar a LaSala Miguel Hernández de Sabadell. Música tradicional, poemes, cançons, estris i joguines amb un munt d’instruments en directe especialment recomanat de 2 a 7 anys.

Núria Cañamares. Periodista

El grup Samfaina de Colors, creat el setembre de 1988 a Sabadell pels sabadellencs Mirna Vilassís i Xavi Múrcia, compleix 30 anys i ho celebra amb un doble retorn als orígens. La formació, que ara té domicili a la Garrotxa, no només ha triat Sabadell per estrenar el seu nou espectacle, Els cistells de la Caputxeta, sinó que a més aposta de nou per la música tradicional catalana, després d’algun temps allunyada d’aquest àmbit.

“Utilitzar la música tradicional té connotacions que van molt més enllà del tema estrictament musical i ara mateix té molt sentit fer-ho“, diu Xavi Múrcia, per qui la Cultura viu “un moment de resistència”.

“Vas fent –diuen– i un dia te n’adones que has fet 30 anys”.

Marc Sabater. Periodista
Fletxa
Fletxa

Disc

Els cistells de la Caputxeta
Escolta a Spotify
Escolta a Apple Music
Escolta o compra el disc!