Relat
Samfaina de Colors és el projecte creatiu liderat per la cantant, multiinstrumentista, compositora i pedagoga musical Mirna Vilasís. Construeix universos on la música és el llenguatge principal d’expressió d’un art lliure i obert a totes les disciplines artístiques. Un mestissatge cultural on s’entrellacen música, poesia i art visual. Va ser cofundat el 1988 amb Xavi Múrcia.
És un projecte artístic de qualitat, que desenvolupa un intens treball dedicat a la producció i exhibició d’espectacles musicals de nova creació. Partint de la bellesa, ofereix experiències que acompanyen i estimulen la sensibilitat artística i el despertar creatiu. El llenguatge propi, el contingut i les diferents capes de lectura connecten amb públics de totes les edats.
Mirna Vilasís treballa colze a colze amb un equip d’artistes, tècnics i col·laboradors, entrellaçant-se i influenciant-se amb el repte de buscar l’excel·lència i l’art total en les seves creacions.
Samfaina de Colors és passió i compromís amb la cultura, l’educació i la societat, dues armes d’inclusió i transformació social que aporten felicitat i llibertat de pensament. Reivindica la cultura d’arrel mediterrània com a font d’inspiració i la situa a l’abast de tothom sense barreres ni condicionants, una manera de contribuir a la creació de nous públics per a la cultura.
Samfaina de Colors és un referent en les arts escèniques per a públic familiar a Catalunya. Ha creat 24 espectacles en 35 anys de trajectòria, ha enregistrat 9 CD, ha fet 5.732 funcions i ha rebut l’aplaudiment unànime de més de 2,5 milions d’espectadors.
Els darrers espectacles Andròmines (2021) i Sense lluna (2022), marquen un punt d’inflexió en les creacions de Samfaina de Colors, ja que aposten per un major risc artístic i per la internacionalització de la companyia. Com a conseqüència d’aquesta nova visió el 2022 es reformula l’espectacle De bracet (2009) per donar una major riquesa artística i escènica. Aquests són els espectacles que actualment estan en gira.
Per al 2023, Samfaina de Colors inicia una nova línia de treball amb l’estrena de Música, llums i ombres, el taller de l’espectacle Sense lluna, que enriqueix i innova la tasca artística de Samfaina de Colors per crear nous públics actius.
Samfaina de Colors, des dels seus inicis, col·labora en diferents iniciatives socials, aportant música, cultura i felicitat als infants més desafavorits de casa nostra i d’arreu del món. Ha treballat, entre d’altres, amb els Amics del Poble Sahrauí i amb Pallassos Sense Fronteres.
El 2015 el Palau de la Música Catalana encarrega a Samfaina de Colors la direcció musical i interpretació de la música en directe del Trencadís de cançons, un espectacle coproduït pel Palau de la Música Catalana i la Factoria Mascaró el 2001, que realitza 20 funcions anuals a la Sala de Concerts d’aquest temple de la música. (Foto de A. Bofill)
Mirna Vilasís
Cantant, multiinstrumentista, compositora, pedagoga musical i productora executiva.
Formació
Comença a escoltar música al ventre de la seva mare, a anar al Liceu (sobretot a escoltar la seva padrina Mirna Lacambra) als 2 anys, a cantar als 3, a tocar el piano als 4, a cantar a l’Orfeó de Sabadell als 5, a estudiar música clàssica als 6, a ballar a l’Esbart Sabadell als 7, a cantar al Cor dels Amics de l’Òpera de Sabadell als 13, a estudiar cant als 14, a fer de solista en grups de cambra als 16, a fer de solista en òperes dels Amics de l’Òpera de Sabadell i en concerts amb l’Orquestra Simfònica del Vallès als 17… Es gradua en grau mitjà de piano als 18 i en grau professional de cant als 20.
Des dels 16 anys compagina els estudis amb la docència, fent de professora de llenguatge musical, piano i cant. Amb 20 anys comença a estudiar pedagogia musical, música moderna, jazz i música tradicional.
Trajectòria professional
El setembre de 1988, amb 18 anys, funda amb en Xavi Múrcia el grup Samfaina de Colors, per difondre i apropar la música i la poesia als infants. Samfaina de Colors és un referent en les arts escèniques per a públic familiar a Catalunya. Ha creat 24 espectacles en 34 anys de trajectòria, ha enregistrat 9 CD, ha fet 5.732 funcions i ha rebut l’aplaudiment unànime de més de 2,5 milions d’espectadors.
Els darrers espectacles, Andròmines (2021) i Sense lluna (2022), marquen un punt d’inflexió en les creacions de Samfaina de Colors, ja que aposten per un major risc artístic i per la internacionalització de la companyia.
El 2023, Samfaina de Colors inicia una nova etapa liderada per Mirna Vilasís, que treballa colze a colze amb un equip d’artistes, tècnics i col·laboradors, entrellaçant-se i influenciant-se amb el repte de buscar l’excel·lència i l’art total en les seves creacions.
El 1994, funda amb Xavi Múrcia el grup Tralla. Una proposta genuïna de cançó d’autor basada en el folk i influïda pel jazz, l’ètnic, el clàssic i les noves músiques. Amb Tralla van realitzar prop de 500 concerts als principals festivals del país i van fer diverses gires europees. Els quatre discos de Tralla van rebre l’elogi unànime del públic i de la crítica musical i van rebre importants premis. El 2004, decideixen aturar el grup.
El 1995, funda amb Xavi Múrcia el grup La Cobleta de la Selva, cercant la visceralitat i la passió del cant popular català. Amb La Cobleta de la Selva van publicar 1 disc i van realitzar més de 300 concerts en circuits de música tradicional, música antiga, noves músiques i músiques del món. El 2004, decideixen aturar el grup.
El 1998, funda amb Xavi Múrcia el segell discogràfic Discos a mà, per editar els seus discos.
El 2009, inicia una aventura artística en solitari i publica el primer disc amb el seu nom. Mirna es fonamenta en la veu i s’embolcalla de l’amalgama tímbrica de la rica instrumentació pròpia de la Mediterrània, per cantar les paraules de les poetes i els poetes catalans. El 2015, publica el seu segon treball, Espero meravelles, un espectacle musical basat en l’obra de la poeta i amiga Montserrat Abelló. Tretze poemes cantats des de l’emoció, la força i la bellesa que sempre han definit Mirna Vilasís.
Ha col·laborat en discos i gires de Rosa Zaragoza, Maria Lafitte, Orquestra Simfònica de la Canya, Bitayna, Jordi Batista, Les Violines, Marcel Casellas, Xavi Múrcia…
Canta i toca instruments (piano, acordió diatònic, handpan, salteri, guitarró, flautes, percussions…). Compon, arranja i escriu cançons. Gestiona amb la pròpia empresa de management i discogràfica Discos a mà, S.L.
Discografia pròpia
- Convit a la festa (P.D.I., 1994) Samfaina de Colors
- Cançons de ronda (Actual Records, 1995) Tralla
- Com l’olor de la terra molla (Actual Records, 1997) Tralla
- Cançons d’aquell temps (Discos a mà, 1998) La cobleta de la Selva
- Ralet, ralet (Salseta Discos, 2000-Discos a mà, 2001) Samfaina de Colors
- Fruita del temps (Discos a mà, 2001) Tralla
- Nou pometes té el cançoner (Discos a mà, 2003) Samfaina de Colors
- El fill de la Terra. El comte Arnau (Discos a mà, 2003) Tralla
- Mirna (World Village-Harmonia Mundi, 2009) Mirna
- De bracet (Discos a mà, 2009) Samfaina de Colors
- Aigua (Discos a mà, 2010) Mirna i Xavi Múrcia
- Cançons de bressol (Edicions 62, 2011) Samfaina de Colors
- Càpsules (Discos a mà, 2012) Samfaina de Colors
- Espero meravelles (Discos a mà, 2015) Mirna
- Els tres porquets es caguen de por (Discos a mà, 2016) Samfaina de Colors
- Els cistells de la Caputxeta (Discos a mà, 2018) Samfaina de Colors
- Andròmines (Discos a mà, 2021) Samfaina de Colors
- Sense lluna (Discos a mà, 2023) Samfaina de Colors
CV Mirna Vilasís (complet)

Equip

Mirna Vilasís
Direcció artística, musical i executiva, cantant, compositora, pedagoga musical i multiinstrumentista

Mònica Grau
Productora i gestora cultural

Ivan Rubio
Disseny tècnic i tècnic de so, llums, mapatge i maquinària

Marc Jódar
Disseny tècnic i tècnic de so, llums i maquinària

Xavi Múrcia
Músic i compositor

Anna Ros
Direcció artística

Ravid Goldschmidt
Compositor i assessor del handpan

Marta Vilellas
Tècnica de so, llums i maquinària

Raül Vilasis
Disseny i construcció d’escenografia

Berta Vidal
Disseny i construcció d’escenografia

Lyona
l·lustracions i animacions

Carme PuigdevalliPlantéS
Disseny de vestuari

Carles Batlle
Assessor de dramatúrgia

Martí Doy
Disseny de titelles i atrezzo

Julian Waisbord
Vídeos i realització audiovisual

Arian Botey
Fotografia i vídeo

Núria Casanova
Disseny gràfic

Roger Vilà
Correcció lingüística
Història
2023
Internacionalització de la companyia
2022
Sense lluna
2021
Andròmines
2020
Aposta pel risc artístic i creacions més contemporànies i conceptuals
2018
Els cistells de la Caputxeta
2012
Els tres porquets es caguen de por / Cabaret Patufet / Càpsules
2009
De bracet
2009
Aposta per la difusió de la poesia catalana
2006
Nens, al pati!
2003
El grill Esteve i l’orquestra del bosc
2002
Nou pometes té el cançoner
1999
Ralet, ralet
1999
Especialització en espectacles musicals de sala, amb dramatúrgia i posada en escena cuidades (escenografia, vestuari, disseny de so i llums… )
1996
El campanar afònic / Els colors de la Samfaina
1995
Músics de carrer / Cantarella
1994
Convit a la festa
1993
Trinco, trinco
1992
Maqam teatre
1992
Creació del primer concert pedagògic
1991
Maqam envelat / Maqam Rasdu-dh-dhil
1990
La capseta de vidre
1989
Podaraki / El gra de blat
1989
Aposta per la difusió de la música i els instruments tradicionals
1988
Cançons i danses per a nens i nenes
1988
Creació de la companyia amb llenguatge musical propi